Startside

Akvarie

Beskrivelser

Artikler

Salg

Link

Akvaristen

 

 

Vandværdier.

I koralrevsakvariet er vandværdierne meget stabile. Selvfølgelig kan der være forskel fra carribien til røde havet eller the great barrier reef ved Australien, men udsving i vandværdierne på koralrevet er minimale, og det er et næringsfattig miljø.
Det er det vi som akvarister skal stræbe efter at opnå i vores akvarier.
Når vi skal finde ud af om vores vandværdier er stabile er vi nød til at måle dem ofte. Personligt måler jeg vandværdier en gang om ugen. Hvis der er tegn på underlig adfærd ved fiskene eller et eller andet mistænkeligt, så måler jeg ekstra.

Mange nybegyndere spørg ofte om hvornår skal jeg begynde at måle og hvad skal jeg måle?
Jeg synes at man skal måle fra opstarten af akvariet, og så skriv det ned i en notesbog eller et regneark. Hvis man så kombinere det med en dagbog. Hvor man skriver hvad, og hvornår man har foretaget et eller andet i akvariet, så har man noget at kigge tilbage på, og måske hjælpe med til at ændre eventuelle problemer der måtte opstå. Følgende værdier bør måles.

 

Kemisk betegnelse

Navn

Værdier i havvand Acceptabel vandværdier
NO2 Nitrit 0 0
NO3 Nitrat <0,1 ppm 0-5 ppm
PO4 Fosfor <0,015 ppm <0,03 ppm
Si Silikat 0,06-2,7 ppm 0,03 ppm
KH

Karbonathårdhed

6-8 7-11
pH pH 8,2 8-8,4
Ca Calcium 420 400-450
Mg Magnesium 1280 ppm 1280-1350 ppm
Salinitet Saltindhold 34-36 g/L 33-36 g/L
Temp. Temperatur Variabel 25-28oC
 
Acceptabel vandværdier.

Hvad der er acceptabel, er der rigtig mange meninger om. Derfor kommer jeg lige her med nogen kommentarer til nogen af værdierne herover.

Nitrat.
Nitrat bør som udgangspunkt være så lav som muligt. Det kan godt lade sig gøre at have et akvarium med nitrat værdi på 5 ppm, men der vil være stor sandsynlighed for alge problemer. Hvis man holder stenkoraller er det bestemt heller ikke nogen god ide med nitrat over 1 ppm. Hvorimod et akvarium med blød- og læderkoraller vil klare sig fint med højere nitrat indhold. 

Silikat. 
Silikat er ren guf for alger, og bør derfor ikke findes i for store koncentrationer. Hvis man døjer med høj silikat værdi, så skal man prøve at måle ens ledningsvand. Ledningsvand indeholder ofte større mængde silikat ind vi ønsker i akvariet. Vi tilsætter jo hele tiden ferskvand for at erstatte det vand der fordamper fra akvariet. Det kan kun anbefales at man bruger vand der er kørt igennem et osmoseanlæg. Osmoseanlæg fjerner noget silikat, men det kan være nødvendigt at montere et silikatfilter for at få bugt med problemet.

Ca/Mg.
Hvis man forhøre sig på diverse forums så kan man få rigtig mange bud på hvor høj Ca og Mg indhold skal være. Jeg har læst en del artikler, og bøger om Ca og Mg. Der ingen steder nogen indikation for at der skulle være nogen fordel at køre sit akvarium med højere indhold end det jeg har nævnt i skemaet herover.

Måling.

Jeg måler mine vandværdier med Saliferts testsæt. De er til at komme til for penge, og så synes jeg de er nemme at bruge. De har også et fornuftigt måle område. Der er måske mange der vil synes at  500-600 kr. på test sæt er mange penge, men der er forholdsvis mange målinger i dem. Hvis man måler en gang om ugen vil de fleste af sættene række til ca. et år. Hvilket bliver ca 10 kr. om ugen på test, og det er jo stort set ingenting imod hvad det ellers koster at køre et koralrevsakvarium. Det er jo også givet godt ud. Forstået på den måde at man højst sandsynlig kan være på forkant med eventuelle problemer, som måske kan ende med at koste mere.
Salinitet måler jeg med et hydrometer kalibreret efter 25o/25o Jeg bruger så dette skema her til at finde ud af saltindholdet. Man kan også bruge denne omregner.


Referencer: 
The modern coral reef aquarium vol.1
Reef Secrets
http://www.reefkeeping.com/issues/2004-05/rhf/index.php

©2007 alle rettigheder Henrik Nielsen/ www.koralrevet.dk